Németbánya

Ujvári Szilvia, Németbánya Község Polgármestere

Tisztelt Látogató!

Szeretettel köszöntöm Németbánya honlapján.

Lakosaink nagy hányada egykori utazóként “esett csapdába” és él boldogan azóta is falunkban. Már az első találkozáskor szerelembe estek a kacskaringós, juharfák szegélyezte úton, amely a Bakony rengetegében megbújó Németbányára vezet. A sváb gádoros házak, a rendezett környezet, a mosolygós, kedves népek és a vendégszeretet egyre beljebb csalogatja az utazót, aki a Fő térre érve már elveszett: hiszen világéletében erre az érzésre vágyott.

Az apró, zöldellő Fő tér látványa földbe gyökerezi lábunkat kemencéjével, kápolnájával, az egyszerű fa padokkal, a körben csörgedező patakkal és a tiszta levegőben áramló csenddel, amely fülsértővé erősíti a madárcsicsergést.
A nyugalom, amit itt megtalálunk, elpárologtatja a feszültséget, a mindennapi stresszt.
Németbánya mellett az erdők hegyesek, magasak, tisztásokkal tarkítottak. Több helyen is késő bronzkori halomsírok bújnak meg a fák között. Farkasgyepű irányába indulva a Pisztrángos tó stégjein a napsütésben heverészhetünk, az erdei utakon kerékpárral, gyalogosan is közlekedhetünk, de futók számára is ideális terep. A másik irányban a Magyarországon egyedülálló dinoszaurusz lelőhelyet találjuk, talpunk alatt 2-3 méterrel 85 millió éves fosszíliák, csontok, felfedezésre váró ősi lények fekszenek. Bakonybél felé indulva megtalálhatjuk a régi Pápavárat, a szénégetőt vagy a híres bakonyi betyár, Sobri Jóska búvóhelyét, a Pénzes lyukat.

Maradjanak több napra, horgonyozzanak le, lassítsák le az időt!

Marika vendégházában teljes ellátásra voksoljanak, ha a kulináris élvezetekben szeretnének lubickolni. Eszter és Imre a bio- és önellátó gazdaságba, a házi tej és sajt világába csöppenti Önöket. Kata és Endre vendégeként a testünk és lelkünk is megújulhat. Ili mamánál hiába keressük Norbi szellemiségét, ha még van sejtésünk, milyen volt régen a házi koszt, a nagymamák vasárnapi ebédje, konyháján biztosan megtaláljuk.

Kövessék figyelemmel programjainkat, hiszen szinte minden hónapban kínálunk valami különlegességet. Tájfajta gyümölcsösünkben, gombaismereti, gyógynövény vagy falukerülő túráinkon sok ismeretre tehet szert. Hagyományőrző programok sokszínűek, a sváb, a magyar és a bakonyi betyár értékek is megjelennek. Közösségünk erős és összetartó, gyermekeinket igyekszünk tisztának és nyitottnak megőrizni amíg csak lehet.

Várjuk Önt és családját is szeretetteli nyitottsággal.

Németbánya, 2017.03.10.

Ujvári Szilvia
polgármester