A német nemzetiségi falvakban egyre-másra születnek egy-egy faluközösség gasztronómiáját bemutató ételgyűjtemények, szakácskönyvek. Ez adta az ötletet a Németbánya régi ízeit bemutató szakácskönyvhöz, hogy ez a kulturkincs az ételek sváb nevével megmaradjon az utókornak. Az őshazából hozott étkezési szokások az idők folyamán változtak, a német és a magyar konyha ízei az évszázadok alatt egybeolvadtak. A németség régebbi étkezési szokásait az egyszerűség, egyoldalúság és a takarékosság jellemezte. Legfontosabb alapanyagaik a liszt, a bab, a káposzta, a krumpli és a tej voltak. Búzát, kukoricát termeltek, a lisztet a tapolcafői vagy a jákói malomban őrlették, a takarmánytökből nyert tökmagot szárítás után a jákói Scheller olajütőben sajtoltatták. Állatokat és aprójószágot tartottak, a disznó húsát füstölve tartósították. A hét egyes napjain általában ugyanazokat az ételeket főzték: volt tésztanap, káposztanap, babnap, krumplinap, és húsnap. A hússal nagyon takarékoskodtak, ezért csak nagyritkán, vasár, - és ünnepnapokon került az asztalra. A szakácskönyv összeállításához nagy segítséget kaptunk a 92 éves Somkuti Andrásnétól, aki élénken emlékezett rá, hogyan is főztek régen. Korn Ignácné a kelt tészták és sütik elkészítésében segédkezett, az ételek elkészítésére, azok megfőzésére, fotózására a könyv összeállítója Kiss Albertné vállalkozott. A Pápai Jókai Mór Könyvtár 400 példányban kiadta a könyvet, melyből 300-példányt a Német Nemzetiségi Önkormányzat vett át értékesítésre. Mind a 400 kötet elfogyott. Kiss Albertné időközben elkészítette a receptes könyv teljes kétnyelvű változatát magyar-német nyelven. A nagy érdeklődésre való tekintettel, pályázati forrásból szeretnénk belőle ismét több száz példányt megjelentetni.
A dokumentációt készítette: Kiss Albertné
Németbánya értéktárába 2020. április 28-án került