A Magyar forrás

A Magyar forrás a Bitva eredésétől kb.1 kilométerre tör elő egy köves, bükkerdővel borított domboldalból. A bő vizű, tiszta medrű, hűs hegyi forrás vizével a Bitva patakot táplálja.  Hatvan évvel ezelőtt fedezték fel és tisztították ki, hogy vize iható legyen. A forrás nevét Magyar Ferenc erdészről kapta, akinek a kerületében volt található a ma már iható minőségű forrás. Kb. 30 évvel ezelőtt, amikor még Németbányán nem volt vezetékes ivóvíz, és a kutak is kiapadtak az aszály miatt, az egész falu onnan hordta az ivóvizet.

 

Néhány évvel ezelőtt tette rendbe a Németbányai Kostajger Mihály Közhasznú Egyesület a forrás környékét. Kitisztították medrét, farönkökből asztalt és padokat ácsoltak, járhatóvá tették az odavezető utat Környezete szépen kialakított, kiránduló helynek kiválóan alkalmas.    Geo-láda is található az arra kirándulók számára.

 

Németbánya a sokak által csak ékszeres-doboznak nevezett bakonyi falu gazdag kirándulóhelyekben. A Pisztrángos tó, a Bitva patak, a bronzkori halomsírok és egyéb más látnivaló mellett a Magyar forrás is kiemelt úti célja a turistáknak. A tiszta levegő, a szép környezet még hosszú évekig ide csalogathatja a természetbarátokat és a falusi turizmusra is jótékony hatással van ez a természeti kincs.

 

Németbánya értéktárába 2019. december 4-én került. 

A dokumentációt készítette Kiss Albertné

 

N É M E T B Á N Y A  … a z   é r t é k ő r z ő   t e l e p ü l é s