Az erdõ kápolnája

Németbányának 1998-ig sem temploma, sem kápolnája nem volt, ahol az istentiszteleteket és más egyházi ünnepeket tarthattak volna. Minden a falu osztatlan egytantermes iskolájában felállított oltár előtt történt. 1998-ban Mária Todte, sz. Wenzel Mária kezdeményezésére, közösségi összefogással épült fel a megbékélés emlékkápolnája az akkor 50 éve, 1948-ban mintegy 250 kitelepített honfitársunk emlékére a Fő téren.

Azóta ismét gyarapodtunk egy csodálatos, fából készült kápolnával. Egy németbányai lakos, Ubrankovics Pál építette fel magántelkén faipari családi vállalkozásával. A festői környezetben álló egyhajós templomocska faillatával és egyszerűségével már a belépéskor elvarázsol. A szemben lévő oltáron egy gyönyörű Szűz Mária szobor áll, az oldalfalakon az erdész-vadász irodalom legismertebb művelője Fekete István műveiből vett idézetek olvashatók. A kápolnaépítő Ubrankovics Pál az adventi várakozás örömnapján mutatta be és adta át rendeltetésének megvalósult régi álmát, az Erdő Kápolnáját 2022 december 10.-én. Ezen a napon szólalt meg először a harangtoronyban lévő 39 kilogrammos harang, melyet Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester készített.

Az erdő kápolnáját az erdő szeretete és az a szellemiség hozta létre, melyet az egykori (1967-1972) soproni Erdészeti Technikum igazgatójának és tanárainak köszönhetünk!- mondta Ubrankovics Pál erdőmérnök megnyitójában. Ezután Móriczné Bátki Anna mezőlaki református lelkipásztor megszentelte és megáldotta az épületet.

A felekezet nélküli kis kápolnában esküvőket, ökumenikus istentiszteleteket lehet majd tartani, vagy egyszerűen csak megpihenni, imádkozni, gyönyörködni a természetben. A mindenki számára állandóan nyitott ajtók azt hirdetik, hogy a kápolna építője megbízik a betérőkben és szeretettel várja őket…

 

Németbánya értéktárába 2023. október 15-én került.

A dokumentációt készítette Kiss Albertné

 

N É M E T B Á N Y A  … a z   é r t é k ő r z ő   t e l e p ü l é s