Sváb hétköznapi és ünnepi viseletek a kezdetektől a 20. század közepéig Németbányán

  A németbányai németek (svábok) még az őshazából hozták magukkal az öltözködési szokásaikat.
  A férfiak a hidegebb évszakokban pargetből készült hosszú alsónadrágot (Untahosn) hordtak, bokánál összekötve. Az ing bő fehér lenvászonból készült. Hűvösebb napokon posztóból készült csizmanadrágot (Tschismahosn) hordtak, melyet csak később váltott fel a pantalló. Ünnepnapokon fényesszárú csizmát húztak. A fehér vagy csíkos ingre fekete zakót vettek fel. A férfiak ruházatát kalap (Huit) egészítette ki,
  Az iskolás gyermekek is ilyen öltözékben jártak iskolába.
  A női viseletek három csoportba sorolhatók. Nagy és kisebb ünnepekkor viselt és hétköznapi ruházat. Az 1940-es évek végéig a mennyasszony és vőlegény is feketében járult az oltár elé. A menyasszony 2-3 rózsaszín alapon virágmintás csipkés, slingelt alszószoknyát (Untakhiel) vett fel, arra jött a fekete szövetből készült felsőszoknya, melyet fekete csipkés terliszter kötény (Viarta) egészített ki. Az elöl plisszírozott,(Peilike) hosszú ujjú blúz vagy rékli (Rekl) nyakpántos vagy galléros csipkés fekete anyagból készült. Fejükön elül megkötött fekete kendőt (Kopftirchl)
  A legkülönlegesebb karácsonyi viselet (Tracht) volt a Christkindl öltözék. A 15-16 éves lányok gyönyörű, saját maguk, vagy anyjuk által készített, csillogó, villogó, csak erre az egy alkalomra szóló viseletet öltöttek.
A sváb viseletek Németbányán. c. javaslat Mihalcsik Márta az NMI módszertani referense támogatásával került az értéktárba.

 

Németbánya értéktárába 2021. június 21-én került. 

A dokumentációt készítette Kiss Albertné

 

N É M E T B Á N Y A  … a z   é r t é k ő r z ő   t e l e p ü l é s